[轉載好文章] 盧冠廷淺談電影配樂理論

原汁原味文章連圖請CLICK

撰文:黃浩晉

稱呼盧冠廷(LoLo)為「行走的音樂百科全書」,相信也沒有人會反對。他對音樂的理解,通透得猶如「音樂Google Map」,精準而且一步到位。與其說筆者跟LoLo做訪問,倒不如說LoLo為筆者上一課「音樂精讀班」更貼切。

各位同學,準備好上堂未?

電影配樂 VS 流行曲創作?

相信不少人與筆者一樣,都是聽流行曲長大,亦大概知道有時候簡單幾個和弦就足建構一首流行曲;那電影配樂又要如何處理?是否一味符合畫面需要就可以,背後運作「冇咁有章法」?豈料答案完全相反。

LoLo認真說:「電影配樂要着重乜嘢Scale(音階)俾乜嘢mood你!電影配樂嘅Chord(和弦)係可以深過你Pop Music嘅Chord好多!」話音一落,LoLo隨即舉出連串例子,果然是「行走的音樂百科全書」。


到底電影配樂用到的和弦,比流行曲所用的有多深奧?LoLo慢慢解釋:「例如Scary(驚慄) Chord你要點做吖?要Augmented chord加個Major 7th,普通人係唔會㗎嘛,但用喺電影就可以出嚟,你先有嗰個mood!實情比起Pop Music係深奧好多。」他續說:「再講下緊張感覺要有咩元素吖?要有Flat 9 ,任何音樂harmonize個Flat 9th都會驚驚地,因為唔harmonize吖嘛。」

註:
Augmented Chord 組成音為:I - III - #V ,如加上Major 7th,則變成:I - III - #V - VII。
以C Augmented Chord 為例,加上Major 7th,組成音則變成:C - E - G# - B。


講完Chord當然要講下Scale(音階),有別於大家都識唱的「Do Re Mi」,要熟悉其他音諧才能準確地做出想營造的效果:「例如卡通片入面、要上天堂、又或者好驚訝嘅場面,就要用Whole Tone Scale,咁先俾到去咗另一個世界嘅感覺你。呢啲嘢一定要知,唔可以用Major Scale,冇mood㗎!」

註:Whole Tone Scale(全音音階),以C Key為例,音程為:C - D - E - F# - G# -A# - C

「John Williams寫嘅《Star Wars》配樂點解咁激昂?一定要用Lydian Scale!」

註:以C Lydian Scale為例,音程為:C - D - E - F# - G - A - B - C

「仲有啲一聽就有古代感覺嘅,一定要用Phrygian scale。全部都要知㗎!如果唔係你做唔到真正嘅電影音樂!」

註:以C Phrygian Scale為例,音程為:C - Db - Eb - F - G - Ab - Bb - C

LoLo侃侃而談講出以上例子,雖然只是幾分鐘的一番話,但要理解兼實踐,則全靠多年來的經驗。(江智騫攝)
LoLo侃侃而談講出以上例子,雖然只是幾分鐘的一番話,但要理解兼實踐,則全靠多年來的經驗。(江智騫攝)

Rap Music令新一代唔識寫好旋律?

分享完一些「武功心法」,到底LoLo對現時的主流音樂又有何看法?加上近年「抄歌風波」頻生,是否意味着好的旋律已經「飽和」?LoLo斬釘截鐵說:「唔會㗎!錯誤晒!」

音樂三大元素:Rhythm(節奏)、Harmony(和聲)、Melody(旋律)
LoLo解釋:「80年代開始用電腦製作音樂,有Loop(反覆段落)出現,令好多人唔需要識樂器,都可以叫自己做Composer(作曲家),因為有個backing俾咗佢,所以作出嚟嘅音樂『冚澎冷』都一樣,開始冇感覺。」他續說:「到90年代Rap Music出現,令大家忽略組成音樂其中一個重要元素—Melody(旋律),令依家全人類啲後生想作到啲好嘅melody真係難過登天呀!」雖然LoLo認為現時較少優美的旋律出現,不過《大娛樂家》的配樂卻令他喜出望外,大家有興趣亦不妨欣賞一下。

「創意同好嘅旋律係唔會飽和。」(江智騫攝)
「創意同好嘅旋律係唔會飽和。」(江智騫攝)

要「搭通到天地線」先可以感動人

未知大家有否這樣一個經驗,在看演唱會或歌唱節目時,某些歌手「高音甜、中音準、低音勁」,又或者「巨肺」飆高音,你對他的技術為之讚嘆,卻沒有為之動容。LoLo一語道破:「因為佢唱歌唔係from the heart。」他解釋:「因為一個歌手就算技巧有晒都好,都係個腦意識嘅嘢,任何裝飾,即使佢點樣完美,人哋感動唔到㗎,因為係假㗎!但如果你from the heart,係潛意識嘅嘢,呢樣嘢先可以感動到人,搭通到天地線。」

LoLo曾與一些後輩分享,要求他們「唔好諗」,他說:「你一諗就係意識,你會會諗下點樣裝飾個音,唱得長啲、重啲,咁就死喇,變咗完全冇感覺!First take係最好㗎,個個都係!」他亦指出,這正正是某些歌手唱Live的表現比錄音室版本更好,因為機會只得一次,迫使人集中出盡全力去演出。

要做到「從心出發」的確知易行難,LoLo亦笑言:「其實一啲人係知道㗎,但係佢都唔理,係都要『諗住』,個個都係咁㗎喎!冇辦法,哈哈!」

沒有留言:

張貼留言

如你對POLYGON上的歌譜有任何意歡迎留言或登入Facebook到我地Fan page inbox我地